7 april 2012

MY 1st PASSOVER

Kvällen började med att vi samlades på mattan och läste ur Haggadah - det är en speciell text som berättar om hur Sedern ska gå till och där står även historian osv. Vi använde en lite mer barnvänlig eftersom det var många familjer. Min värdmamma berätta att på en traditionell kan läsningen vara upp till 3 timmar!

Efter lite läsning ska man gå igenom Sedertallriken. På den finns bitter herbs - t.ex pepparrot. Detta symboliserar den bittra tiden som slavarna i Egypten gick igenom. Charozet som var typ äpplen, kanel och mandlar eller nånting, gott var det iallafall och det ska symbolisera "the bricks". Vi hade även persilja, som doppas i salt vatten för att påminna om tårarna som fälldes. Det fanns även ett ägg, salladsblad och ett ben.

Vi åt av dessa grejjer och sen åt vi såklart Matzah. Under passover får man inte äta bröd, för att när Farao lät Moses och judarna gå från Egypten där dom hölls som slavar var de tvugna att gå så fort att de inte hann jäsa brödet. Matzah är ojäst bröd, som var hårt. Smaken påminnde lite om hårt tunnbröd. Vi åt även Matzah ball soup, vilket jag tycker är super gott.

Efter vi ätit allt detta.. så hade vi fortfarande inte ätit middagen! Middagen bestod av bringa, sallad och quinoa och potatis. Efter detta var det dessert med macaroons, fruktsallad, kaka och brownie. Ja som sagt, ätit har vi gjort!

Man gömmer även en bit av Matzahn som kallas Afikoman, detta är desserten. Det barn som hittar biten får byta ut den mot en present. För att allt skulle bli rättvist fick alla barn en liten present!

Jag har säkert missat något viktigt, men det här är i helhet hur vår Seder gick till. Anledningen till att man firar passover är som sagt för att man tågade ur Egypten. Varför det heter passover är för att Gud meddelade Moses att man skulle döda den först födde sonen i varje egyptiskt hem. Om man smetade lammblod på dörren "passerade" man dessa hus och de judiska sönerna kunde få överleva.

I princip hur en Seder tallrik ser ut

Jag gillade verkligen passovern. Passover och Hanukkah har varit mina favorit högtider inom judendomen hittils!

Inga kommentarer: